Stekt fläskytterfilé och ugnsrostade rotfrukter med äppel- och rosmarinsås
Häromdan så gjorde jag en supergod rätt från Linas Matkasse. Denna är lite mer avancerad än de andra men fortfarande relativt enkel att göra, och den fick helt klart 5av 5 poäng!
Stekt fläskytterfilé och ugnsrostade rotfrukter med äppel- och rosmarinsås
4 port 503 kcal/port
600 g fläskytterfilé
500 g morötter
500 g palsternackor
1 äpple
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1/2 kruka persilja
70 g ruccola
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk torkad rosmarin
1 krm salt
1 krm svartpeppar
olja
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och klyfta morötter och palsternackor. Lägg rotsakerna i en långpanna och ringla över lite olja. Stek mitt i ugnen i ca 30 min.
3. Klyfta äpplet och strimla purjolöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs äpple, lök och pressad vitlöksklyfta, under omrörning.
4. Pudra över vetemjöl. Tillsätt vatten, lite i taget, grönsaksbuljongstärning, torkad rosmarin, salt och svartpeppar.
Koka upp och mixa med en stavmixer till en slät sås.
5. Tillsätt creme fraiche i såsen och låt koka några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skär fläskfilén i jämntjocka skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttet några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar.
7. Strö hackade persiljeblad över rotfrukterna och servera till köttet, äppel- och rosmarinsås och ruccola.
2. Skala och klyfta morötter och palsternackor. Lägg rotsakerna i en långpanna och ringla över lite olja. Stek mitt i ugnen i ca 30 min.
3. Klyfta äpplet och strimla purjolöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs äpple, lök och pressad vitlöksklyfta, under omrörning.
4. Pudra över vetemjöl. Tillsätt vatten, lite i taget, grönsaksbuljongstärning, torkad rosmarin, salt och svartpeppar.
Koka upp och mixa med en stavmixer till en slät sås.
5. Tillsätt creme fraiche i såsen och låt koka några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skär fläskfilén i jämntjocka skivor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek köttet några minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar.
7. Strö hackade persiljeblad över rotfrukterna och servera till köttet, äppel- och rosmarinsås och ruccola.
